Miksi satsata visuaalisuuteen ja käytettävyyteen?

Miksi satsata visuaalisuuteen ja käytettävyyteen?

On marraskuu 26, 2015, Posted by , In Käytettävyys, By ,, , With No Comments

V: Niiden avulla autat potentiaalista asiakasta aidosti tutustumaan ja sitä kautta sitoutumaan tuotteeseesi tai palveluusi.

Tämä artikkeli käsittelee tuotteiden ja palveluiden laadun, tarkemmin määriteltynä visuaalisuuden ja käytettävyyden, tärkeyttä asiakkaan sitouttamisessa.

 

Toiminnallisuus vs. laatu

Tuotteen tai palvelun tavoite on ratkaista jokin ongelma tai tarve, joka kohdeasiakkaalla on. Palvelun tai tuotteen toiminnallisuudet ovat käytännössä ratkaisu asiakkaan tarpeeseen ja siksi ne ovat ensiarvoisen tärkeitä tuotteen osia. Mutta miten saat asiakkaan kokeilemaan tuotettasi (ja sen fiitsereitä) ja sitoutumaan siihen?

Tuotteen laatu on ratkaiseva tekijä, sekä kiinnostuksen herättämisessä, että asiakkaan sitouttamisessa. Visuaalisuus ja käytettävyys ovat nopeimmin näkyviä laatutekijöitä. Jos oletamme että toiminnallisuus on huippuluokkaa, olisi vähintäänkin turhaa hävikkiä menettää kiinnostuneita asiakkaita huonon ensivaikutelman takia. Tai siksi, että ahaa-elämys ei synny asiakkaalle vaivatta, vaan on esimerkiksi monimutkaisen rekisteröitymisen tai hajanaisen käyttöliittymän takana piilossa.

Visuaalisesti vahva ja esteettömän ensikokemuksen tarjoava palvelu (tai tuote) ohjaa kiinnostuneen käyttäjän varsinaisen toiminnallisuuden pariin.

Avainsanat: Visuaalisuus, käytettävyys, laatu, ahaa-elämys (hetki, jolloin käyttäjä sisäistää tuotteen/palvelun/sovelluksen käyttötarkoituksen ja hyödyn)

 

Asiakkaan sitouttaminen

Kiinnostuneen asiakkaan sitouttaminen voidaan jakaa seuraaviin osiin:

  • Kiinnostus (esim. markkinoinnin kautta)
  • Ensivaikutelma
  • Ensimmäinen käyttökokemus
  • Jatkokäyttö
  • (Asiakkaan uskollisuus (esim. onnistuneen asiakastuen avulla))

(Suluissa olevia vaiheita ei käsitellä tässä artikkelissa.)

Näistä vasta jatkokäyttö on se vaihe, joka vakuuttaa asiakkaan tuotteen tai palvelun sopivuudesta.

artikkeli-visuaalisuus-kaytettavyys-pic
Kuva: Sitouttamisen vaiheet (0), 1-3.

 

KIINNOSTUS

Potentiaalisen asiakkaan kiinnostus herää esim. omasta tarpeesta tai ongelmasta, mainonnan tai markkinoinnin herättämänä tai esimerkiksi ystävän suosituksesta. Asiakkaan mielessä herää kysymys, voisiko tämä tuote/palvelu auttaa/tukea/viihdyttää minua?

 

ENSIVAIKUTELMA

Ensivaikutelman saamme aistiemme avulla, eli ensimmäinen havainto perustuu siihen mitä näemme, kuulemme ja tunnemme. Tätä kautta muodostuu vaikutelma tuotteen tai palvelun uskottavuudesta ja kiinnostavuudesta.

Tuotteen visuaalisuus on erittäin tärkeä laadun tekijä, koska huolella tehty ulkoasu toimii asiakkaalle vihjeenä myös kattavammasta laadusta. Ulkoasun suunnitteluun liittyvät monet asiat. Estetiikan perussäännöt, silmän liikkeisiin perustuvat sijoittelun säännöt, väriteoriat, typografiaan liittyvät säännöt ym.

Analogia: Jäätelöpakkauksen valinta uusien tuotteiden joukosta. Miltä pakkaus näyttää? Onko tuoteseloste helposti luettavissa? Näyttääkö tuote herkulliselta?

Avainsanat: visuaalisuus, uskottavuus, ammattimaisuus, luottamus

 

ENSIMMÄINEN KÄYTTÖKOKEMUS

Väittäisin että vaikutelma "ensitapaamisesta" tuotteen tai palvelun kanssa on vielä tärkeämpi kuin kahden ihmisen tavatessa ensimmäistä kertaa. Nykyään tarjolla olevien palveluiden määrä on niin laaja, että on todella helppoa sivuuttaa epäkiiinnostavalta tai vaikealta näyttävä käyttöliittymä, ja siirtyä seuraavaan palveluun.

Toisaalta, jos ensikohtaaminen käyttöliittymän välityksellä tapahtuu saumattomasti ja asiakas pääsee kokemaan ahaa-elämyksen (sisäistämään tarkoituksen) ilman esteitä, on matka sitouttamiseen jo pitkällä. Tässä vaiheessa käyttäjällä on mahdollisuus nähdä itse toiminnallisuuden tarjoamat mahdollisuudet.

Esimerkiksi seuraavia asioita voi miettiä:

 • Onko web-sovelluksessa pakollista heti kirjautua sisään, vai voisiko sovellusta päästä testaamaan suoraan?
 • Jos autentikointi on pakollista, onko se varmasti *heti* tarjolla/löydettävissä?
 • Ohjaako käyttöliittymä käyttäjää läpinäkyvästi, vai joutuuko käyttäjä miettimään mitä pitää tehdä seuraavaksi?
 • Onko jokainen käyttäjältä vaadittu napin painallus pakollinen, vai voisiko jonkin stepin automatisoida? (Esimerkkinä monissa ketjutetuissa palveluissa on ilmoitus siirtymisestä seuraavaan palveluun, ja tässä yhteydessä yksi ainoa nappi, jota painamalla siirtyminen hyväksytään. Jos vaihtoehtoja on yksi, mihin käyttäjän valintaa tarvitaan?)

Analogia: Jäätelöpakkauksen aukaiseminen ja sulkeminen. Onko avaaminen kivutonta? Saako pakkauksen helposti takaisin kiinni pakastimeen säilöttäväksi?

Avainsanat: suora kontakti, helppous, esteettömyys

 

JATKOKÄYTTÖ

Vasta toistuvan käytön kautta näyttäytyy tuotteen tai palvelun todellinen arvo. Jos asiakas on päässyt kiinni itse asiaan esteettömästi, avautuu sen hyödyllisyys henkilökohtaisen käytön kautta. Oma käyttökokemus on se joka vakuuttaa asiakkaan lopullisesti, vaikka kaikki muut olisivat kuorossa ylistäneet tuotetta.

Analogia: Onko jäätelö niin hyvää, että haluat ostaa tuotetta toistekin?

Avainsanat: helppous, laatu, sitouttaminen, palkitsevuus, toiminnallisuuden hyödyntäminen

LOPUKSI

Visuaalisuuteen ja käytettävyyteen panostaminen ei ole ilmaista. Eikä niihin panostaminen ole pakollista. Kriittisten toiminnallisuuksien toteuttaminen on pakollista. Moni ymmärtää hyvän käyttökokemuksen tärkeyden, mutta pidemmän ajan ja suuremman kulumäärän varaaminen projektiin ei monesti houkuta, tai ole aina mahdollistakaan. Silti, on varmasti paikallaan miettiä myös, onko varaa menettää potentiaalisia asiakkaita vajavaisen käytettävyyden tai viimeistelemättömän visuaalisen ilmeen takia?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>